Vánoční stolování
Vánoční svátky a Nový rok patří mezi nejlepší příležitosti, kdy si svůj standardně užívaný stůl ozvláštnit opravdovými specialitami – a tentokrát není řeč o delikatesách. Talíře, příbory, sklenky, ale i slánky, pepřenky, svícny a jiné doplňky by právě v tyto sváteční dny měly být o něco lepší a slavnostnější než ve dny všední. Více než kdy jindy platí, že detaily tvoří celkový dojem. Jak tedy stůl pro sváteční hodování připravit?
Než se podíváme na to, co by mělo být na stole, řekněme si, co by mělo být u stolu. Klidná, veselá a přátelská atmosféra, usměvaví a spokojení lidé. Možná jste se právě teď zarazili. Vždyť pro mnohé z nás je slovní spojení „vánoční pohoda“ spíše utopií – častější jsou stresy, nervozita a netrpělivost. Ke změně nálady často pomůže i to, když se z běžného oděvu převlékneme do svátečního. Ženy do šatů nebo halenky se sukní, samozřejmostí je i sváteční šperk, pánové (alespoň) do saka a neměli by zapomenout na manžetové knoflíčky do košile, a slavnostně obléknout a ozdobit šperkem nebo jiným doplňkem by se měly i děti. Nejenže tím budou jedinečnost chvíle silněji vnímat, ale také se tak učí etiketě, a třeba budou méně rozdováděné.
Stejně tak se promění i stůl, když vyměníme každodenní ubrus, prostírání, talíře, příbory, skleničky... za sváteční, které se na výsluní dostanou jen při opravdu slavnostních okamžicích. Právě teď je ten pravý čas užít starožitný porcelánový servis, stříbrné příbory a svícny, a stůl ozdobit jemnou dekorací třeba s jehličím.
Dokonale prostřený stůl
Sváteční servírování samo o sobě umocňuje výjimečnost chvíle, a proto pokud se ve vaší kuchyni nachází jen jeden typ nádobí a příborů, je jistě na místě si výbavu rozšířit. Ten rozdíl, když budete zakládat stůl právě tímto pro slavnostní účely pořízeným vybavením, rázem ucítíte.
I když jste standardně zvyklí jíst jen jeden, nanejvýš dva chody, právě sváteční tabule by měla být alespoň tříchodová. Podle toho je třeba připravit servírovací mísy, talíře a příbory. Na Štědrý den bychom také měli podle tradice prostřít jeden talíř navíc. Ten slouží duším těch, kteří už nemohou být s námi – anebo pro náhodné pocestné.
Talíře patří na stůl cca 2 cm od okraje, a určitě pod ně nezapomeňme vložit rybí šupinu, nebo lépe zlatou minci pro štěstí a pro to, aby se nás v příštím roce držely peníze.
Příbory pak ukládáme podle pravidla „příbor dále od talíře používáme jako první“. Vidličku pokládejme vždy hroty nahoru, a nůž pak ostřím směrem k talíři. Pokud bychom chtěli být opravdu pečliví, doplníme, že příbory by měly být od sebe vzdáleny půl centimetru, a od hrany stolu pak jeden centimetr.
Na zdraví!
Právě ve svátky je ten pravý čas vybrat ve své vinotéce nějakou opravdovou specialitu. Starší červená, ale i bílá vína je vhodné dekantovat, tedy přelít do dekantační karafy nebo džbánu. Pomůžeme tak vínu odstranit usazeniny a kal, ale také se tzn. vydýchat – rozvinout aroma a provzdušnit se.
Na stole by pak neměly chybět slavnostní sklenice na nealkoholický nápoj – nejlépe čistou vodu, sklenky na víno a také karafa s vodou. Sklenice mají své místo vpravo od talíře, chystáte-li se na aperitiv, víno i vodu, sklenice by měly stát ve tvaru trojúhelníku.
A jaká pravidla platí pro jednotlivé nápoje? Aperitivem si neťukáme, přiťuknutí pouze naznačíme, a co se týče ťukání obecně, nikdy ho neprovádíme přes stůl. Sklenku s šumivým vínem držíme co nejníže, s bílým velmi nízko, s červeným vínem pak můžeme i výše, nikdy ale nedržíme sklenici za tělo, vždy pouze za stopku. Tím víno udržujeme v té teplotě, která je pro něj předepsána, a navíc nezanecháváme na sklenici otisky. Během jídla si vždy před napitím otřeme ústa ubrouskem, abychom sklenku neumazali. Vždyť právě sklenka s vínem je tím nejušlechtilejším, co na stole máme.
Zdobení tradičními i netradičními doplňky
Na sváteční stůl neodmyslitelně patří svíčky. Ty nejenže vytváří úžasnou atmosféru, kterou umělé světlo nikdy nedokáže vytvořit, ale oheň je především symbolem prastarých rituálů, která dodává pocit tepla, klidu a jistoty. Starožitné stříbrné, porcelánové nebo skleněné svícny dodají danému okamžiku úžasný glanc.
A pokud byste chtěli stůl ozdobit něčím méně tradičním? K odkládání příborů je vhodné použít stojánky. Ty mohou mít i opravdu specifické tvary. Také ubrousky je krásné složit do elegantního tvaru, anebo sepnout kroužkem.
Protože každý máme své chuťové pohárky jiné, je vhodné mít po ruce slánku a pepřenku, aby si mohl každý dochutit pokrm přesně podle svého.
Káva u stromečku
Po večeři se všichni plni očekávání přesouváme ke stromečku. Zatímco děti se vrhají na dárky, dospělí si rádi dají kávu. I ta ve slavnostní chvíle patří do slavnostního porcelánu. Kompletní porcelánový servis, s konvicí, cukřenkou, mléčenkou a šálky s podšálky by měl zdobit každou domácnost.
I zdánlivě drobné detaily mohou pomoci k tomu, abyste si na sváteční den uchovali krásnou vzpomínku. Pokud byste svou domácnost rádi obohatili o starožitnosti, které dodají vašemu svátečnímu stolování na lesku, můžete si vybrat jak na našem e-shopu, tak i osobně u nás v Maiselově ulici.